• Úspechy v tanci
            • Úspechy v tanci

              Tento víkend sa žiačky našej školy Zarka Browning 1.A a Veronika Rumanová 2.D zúčastnili súťaže Grimmy dance cup v Prešove. Súťažili v tanečných štýloch disco dance a hip hop. Sú tanečníčkami z Deep Dance Clubu a spoločne si s ostatnými tanečníkmi z tohto klubu odniesli skvelé umiestnenia: 12 zlatých, 3 strieborné a 7 bronzových medailí.

              Finálové výsledky Veroniky a Zarky v disco dance: 1.miesto MINI disco sólo Zarka Browning

              1.miesto DVK (detská veková kategória) D disco sólo Veronika Rumanová a postup do vyššej kategórie (C) 2.miesto DVK B disco duo Zarka Browning a Veronika Rumanová postup do (A) kategórie

              Finálové umiestnenia hiphop: 4.miesto DVK B hiphop skupina NINJAGO (Veronika Rumanová)

              6.miesto DVK B hiphop skupina RAKETY (Zarka Browning)

              Ďakujeme krásne za reprezentáciu a obom dievčatám zo srdca gratulujeme,

              Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii.

          • Historická technika fotografie
            • Historická technika fotografie

              Deti z druhého a štvrtého oddelenia ŠKD Slniečko pri ZŠ A.Dubčeka si vyskúšali historickú techniku fotografie - kyanotypiu. Vďaka pani Mgr. Jarmile Kollárovej sa oboznámili a vytvorili vlastné fotografie kvetov a rastlín. Pomohlo tomu krásne slnečné počasie a dobrá nálada. Deťom sa takáto „magická“ premena rastliniek na fotografiu veľmi páčila . V mene celého ŠKD SLNIEČKO ďakujeme Turčianskemu kultúrnemu stredisku v Martine za materiálovo - technické zabezpečenie a organizovanie workshopu. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii.

          • Súťaž v speve
            • Súťaž v speve

              Dva dni sa budovou prvého stupňa niesol krásny spev. Tu sú naši víťazi:

              Ľudová pieseň 1.- 2.ročnik

              1.m. Anna Riečičiarová 1.C

              2.m. Liliana Viselková 2.C

              3.m. Jasmine Žiláková 1.B

              Ľudová pieseň 3.- 4. ročník

              1.m. Alžbeta Uhrinová 3.A

              2.m. Richard Hlatký 3.C

              3.m. Matiáš Štafurik 4.A

              Umelá pieseň 1.- 2. ročník

              1.m. Petra Miškovičová 2.D

              2.m. Linda Chvostálová 2.B

              3.m. Zora Kováčiková 2.C

              Umelá pieseň 3.- 4. ročník

              1.m. Jakub Pažický 3.C

              2.m. Jakub Lazor 3.B

              3.m. Melánia Mancovičová 4.A

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť. Víťazom srdečne blahoželáme. Poďakovať chceme i pani učiteľkám, pani vychovávateľkám a rodičom za pomoc pri príprave a priebehu školskej sútaže.

              Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii.

          • LOGICKÁ OLYMPIÁDA
            • LOGICKÁ OLYMPIÁDA

              Aj v tomto školskom roku sa na našej škole uskutočnilo školské kolo LOGICKEJ OLYMPIÁDY, ktorého organizátorom je Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove. Znalosti a zručnosti v logickom myslení, priestorovom úsudku, matematickom úsudku a verbálnom myslení si preverilo až 107 žiakov. Do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 15. mája 2024 v Prešove, postupujú títo žiaci:
              Kategória A (1.-4.ročník) - Sebastián HAĽAMA a Ján CHRENO ( IV.C trieda)
              Kategória B (5.-9. ročník) – Albert VISELKA (V.C trieda) a Filip HOŘAVA (IX.A trieda).
              Želáme im veľa úspechov!

          • Naše basketbalistky sú najlepšie v okrese
            • Naše basketbalistky sú najlepšie v okrese

              Najlepšie basketbalistky v našom okrese sú zo ZŠ A. Dubčeka. Presvedčiť sa o tom mohli všetci, ktorí prišli 4.4. do Záturčia. Naše dievčatá po víťazstvách 15:1, 14:0 a 17:1 rozdrvili konkurenciu a stali sa majsterkami okresu. Našu dominanciu zvýraznili hráčky B - družstva, ktoré obsadili druhé miesto. Nastúpili sme v zostave L. Balážová, V. Sedláková, E. Pivková, T. Turčanová, L. Žideková a S. Tavelová. 

          • Janko Hraško ešte žije
            • Janko Hraško ešte žije

              Akadémia Hraškológie, Úrad prezidenta Rozprávkovej republiky Janka Hraška a Literárny klub Medokýš v Martine, dňa 6.4.2024, udelili 4.A triede tituly MAGISTROV HRAŠKOLÓGIE a zároveň CENU JANKA HRAŠKA za vytvorené leporelo, v kategórií HRAŠKUĽČATÁ. Bol to 9.ročník sútaže JANKO HRAŠKO EŠTE ŽIJE. Všetci sme sa veľmi potešili a niektorí z nás sa aj zúčastnili slávnostného stretnutia. Prevzali sme aj udelenie titulu BAKALÁR HRAŠKOLÓGIE pre žiakov zo 4.C triedy.

              Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii.

          • AJ GRAFITY MÔŽU BYŤ UMENIE !
            • AJ GRAFITY MÔŽU BYŤ UMENIE !

              Dňa 4.4.2024 žiaci 4.C absolvovali kreatívny výtvarný workshop na tému aj „Grafity môže byť umenie“. Najprv na nich čakala zaujímavá prednáška o rôznych štýloch grafitov, ako je napríklad „mural“. Dozvedeli sa aj rôzne zaujímavosti ako napríklad, že za prvý „mural“ v meste Martin sa považuje grafit, resp. veľkoplošná maľba s názvom „Tanečnice“ na mestskej budove na ulici Divadelná na námestí. Žiaci sa dozvedeli viac informácií aj o termínoch, ako je vandalizmus a čo je to street art, a kedy grafity jednoznačne môžeme považovať za legálne umelecké diela. Samozrejme, že najviac sa im páčilo reálne si vyskúšať sprejovať sprejom na veľký formát kartónu. Vďaka spolupráci s TKS Martin, sme mali zabezpečený materiál a priestor na tvorenie. Žiakom sa workshop veľmi páčil a v mene ZŠ A. Dubčeka a žiakov 4.C ďakujeme TKS Martin, za skvelú výtvarnú skúsenosť.

              Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii.

          • Detský čitateľský maratón 2024
            • Detský čitateľský maratón 2024

              Aj tento rok sa opäť žiaci z 1.stupňa našej školy zapojili do krásneho podujatia, pod názvom „Čítajme si - Detský čitateľský maratón“, ktorého spoluorganizátorom bola Turčianska knižnica v Martine – pobočka Sever.
              Cieľom a hlavnou myšlienkou celoslovenského detského čitateľského maratónu bolo podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh. Žiaci čítali z kníh súčasných i starších slovenských spisovateľov ako sú T. Janovic, G. Futová, Ľ. Podjavorinská, M. Rúfus, K. Bendová, J.C. Hronský a ďalší. Ich úlohou bolo čo najlepšie prečítať jednu stranu z niektorej knižky od už spomenutých autorov. Po splnení úlohy sažiaci podpísali na plagát. Pre každého z účastníkov akcie bola pripravená malá odmena. Podujatie sa konalo v týždni od 18. marca do 22. marca 2024 vo viacerých mestách a obciach a na viacerých miestach po celom Slovensku.
              Dúfame, že aj my sme svojou účasťou prispeli k prekonaniu minuloročného počtu, kedy sa ho zúčastnilo viac ako 70 tisíc detí z celého Slovenska a čítalo sa v rôznych jazykoch. Do pokusu o prekonanie rekordu sa zapojilo 134 žiakov našej školy.

              Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii.

          • POZOR! - zmena dopravy
            • POZOR! - zmena dopravy

              Upozorňujeme zamestnancov, žiakov i rodičov na zmenu organizácie dopravy v okolí školy, ktorá bude v týždni 25.3. 2024 - 29.3.2024 z dôvodu úpravy vozovky ulice Družstevná (pred športovou halou a ZŠ Dubčeka). K základnej škole sa nedá dostať z ulice Novojičínska a časti ulice Družstevná.
              Prosíme Vás o rešpektovanie dopravného značenia. Ďakujeme!

          • Majstrovstvá okresu v midivolejbale chlapcov a dievčat
            • Majstrovstvá okresu v midivolejbale chlapcov a dievčat

              Tento týždeň sa uskutočnili majstrovstvá okresu v midivolejbale chlapcov a dievčat (hrá sa 4 na 4). Našim žiakom sa po nešťastnom semifinálovom zápase podarilo vybojovať bronzové medaily. Nastúpili v zložení : M. Poliaček, M. Zemko, M. Sopkuliak, B. Püspöky a Š. Jurčík. Ešte väčší úspech dosiahli dievčatá, ktoré šokovali podstatne skúsenejšie súperky a pod vedením kapitánky Sofie Tavelovej postúpili až do finále, kde už nestačili na favorizované hráčky z gymnázia. Ďalšími našimi hráčkami boli  L. Žideková, T. Turčanová,  L. Balážová, N. Kohútová, E. Pivková a V.  Sedláková. 

          • Celodenná exkurzia do Serede
            • Celodenná exkurzia do Serede

              21.3.2024 sa naši žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili celodennej exkurzie do Serede. 

              Zážitky z tohto dňa z pohľadu našich žiakov: "V rámci predmetovej exkurzie do Serede sme navštívili Múzeum holokaustu a podnikovú predajňu Sedita. V múzeu sme sa zúčastnili prehliadky v troch barakoch bývalého pracovného a koncentračného tábora a prednášky na tému Deti a holokaust. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií a na vastné oči sme videli, v akých podmienkach prežívali ľudia v pracovných a koncentračných táboroch. Vypočuli sme si taktiež 2 krátke filmy, ktoré objasňovali život v tábore i spomienky ľudí na úteku pred osudom, ktorý bol určený židovským obyvateľom.

              Pri návšteve podnikovej predajne Sedita sme si pozreli krátke video o histórii, výrobe a distribúcii obľúbených cukroviniek pre malých i veľkých. Na záver návštevy v Sedite sme si nakúpili mnoho maškŕt a dobrôt z ich produkcie."

               

              Fotografie si môžete pozrieť v našej fotogalérii.